Internet-tiedonhaku

Ehkä googlasit hakiessasi tietoa aiheestasi.  Tiedonhaku lähtee usein googlaamisesta. Hakukoneilla on erilaisia hakujärjestelmiä käytössä, joten kannattaa kokeilla ainakin parilla hakukoneella samaa hakua.

Kokeile mitä löydät aiheestasi seuraavilla internetin hakupalvelulla.

Tiesitkö, että osa aineistosta jää hakukoneiden ulottumattomiin? Hakukoneiden toiminta eroaa toisistaan ja siksi kannattaa hakea yleensä muutamalla hakukoneella.

  • Käytä fraasihakua ja laita fraasi lainausmerkkeihin (esim. ”mind map”), jolloin sanojen on esiinnyttävä tässä järjestyksessä. Tätä voit kokeilla vaikkapa henkilön nimellä; vertaa montako tulosta tulee haulla sauli niinistö tai haulla ”sauli niinistö”. Myös sanonta kannattaa hakea fraasina “all you need is love”.
  • Hakusanojen järjestyksellä on merkitystä; kokeile vaikka omalla nimelläsi (etunimi sukunimi TAI sukunimi etunimi) tai järjestä kolme sanaa eri järjestyksiin eri hauissa.

Muista erilaisten aineistojen hakupalvelut, esim. kuva- ja musiikkihakuun on erikoistuneet palvelut.

Ole suunnitelmallinen – ethän eksy?! Internet-haun suurimpia ongelmia on se, että linkkejä seuraamalla huomaa joutuneensa ihan jonnekin muualle kuin mihin alun perin aikoi.

Tiedätkö, mitä tietoa hakukoneet keräävät sinusta? Esimerkkejä Googlen keräämistä tiedoista löytyy seuraavan tekstin linkeistä:
Hartig, O. 2014. Täältä näet, mitä Google tietää sinusta. Tivi 18.11.2014.
http://www.tivi.fi/Arkisto/2014-11-18/T%C3%A4%C3%A4lt%C3%A4-n%C3%A4et-mit%C3%A4-Google-tiet%C3%A4%C3%A4-sinusta-3150650.html